zaterdag 22 oktober 2016

Vrije kunsten

Nadat het Rijksmuseum in 2012 na een lange renovatie weer openging, hebben ze iets gedaan wat in de kunstwereld geen toonaangevend museum nog aandurfde. Ze hebben in een groots opgezet project al hun (meer dan een half miljoen) werken op groot formaat download-baar gesteld. Vanuit deze 'Rijks Studio' (klik hier) mogen de afbeeldingen voor ieder denkbaar doeleinde worden gebruikt. Ze kunnen nu bijvoorbeeld terugkomen in gebruiksproducten van anderen. Het is deze onvoorspelbaarheid, die de belangrijkste musea in andere landen nog tegen houdt. Ook spelen de auteursrechten hierbij een rol, omdat die pas 70 jaar na het overlijden van de kunstenaar vervallen. Voor het grootste deel van de kunst in het Rijksmuseum geldt dat die termijn ruimschoots is overschreden.

Het Rijksmuseum heeft een aantal impressionistische werken (klik hier), waaronder één werk van Claude Monet. Ik heb onderstaand schilderij uit 1884 gedownload (grootte: 7,5 MB).

 Claude Monet, La Corniche de Monaco (1884)
'La Corniche de Monaco' (deel uitvergroot)

Om de downloads te kunnen starten, moet je wel een Rijks Studio login aanmaken. Sinds de start van het project hebben 290.000 gebruikers zo'n 645.000 van deze kleine museumpjes aangemaakt. Ik begrijp die aardigheid wel van zo'n eigen digitale kunstverzameling; zie deze Blog. Je hebt altijd en overal je verzamelde favoriete kunstwerken digitaal bij de hand.

donderdag 20 oktober 2016

Nog meer Spanje: Elisio Meifren y Roig

Nog een succesvolle impressionist: de Catalaanse schilder Elisio Meifren y Roig (1859 - 1940) won bij leven een heel aantal prijzen. Zijn stijl werd meer en meer impressionistisch, met name nadat hij zich vanaf 1892 definitief in Parijs vestigde. Zie hieronder een aantal van zijn werken. Let vooral op de verscheidenheid in stijlen als bijvoorbeeld zijn werk 'Elisio' naast de z'n 'Jardin de Premia' zet. Ook de werken van Elisio Meifren zijn ruimschoots te vinden in het Prado Museum (klik hier).

 'Mallorca' (klik hier om in te zoomen)

 'Marina'
 'Pasaja de costa'
 'Elisio'
 'Courtyard'
'Jardín de Premia'