zaterdag 28 maart 2020

De filmische stills van Aldo Balding


Aldo Balding werd in 1960 geboren in Southsea, Zuid Engeland. Hij haalde zijn diploma in 'illustreren' aan Southampton College. Erna begon hij als succesvol freelance illustrator. Werken van hem waren te vinden op de voorkant van bekende Engelse magazines. Tegenwoordig woont hij in het Zuiden van Frankrijk. Gelijktijdig met die verhuizing naar Frankrijk werd hij professioneel schilder.

Bijzonder aan het werk van Aldo Balding is het verhalende element in zijn werken. Het lijken stills uit films, onderdelen van een verhaal dat je verder niet kent. Aldo zoekt bewust deze scenario's op en laat de kijker zelf de context bepalen. Het maakt nieuwsgierig en prikkelt je inlevingsvermogen. Je kijkt ernaar en weet dat er iets gebeurd is, dat er meer achter die blik zit in dat enkele moment.

De schilder beschouwt zichzelf dan ook als een verteller. Balding schildert daarbij graag in direct zonlicht. Hij beperkt bewust het aantal kleurtinten dat hij in een schilderij gebruikt, wat de sfeer verhoogt. Met zijn oplettende blik haalt hij zijn inspiratie en ideeën uit wat hij in zijn omgeving zag; een dans op het strand, een man in een café. Soms creëert hij de 'still' zelf met modellen. Het maakt zijn impressionistisch werk onderscheidend filmisch en tussen dat van veel andere schilders direct herkenbaar. Aldo Balding werkt gemiddeld 2 a 3 dagen aan een middelgroot schilderij. Voor de eigen website van Aldo Balding: klik hier.