zaterdag 31 januari 2015

Claude Monet (1840 - 1926)

De grootste kunstenaars blijken zij, die zichzelf in de loop van hun jaren (als het ware) opnieuw weten uit te vinden. Je ziet die ontwikkeling onmiskenbaar, als je hun werk door de jaren heen volgt. Het latere werk lijkt bijna op niets meer op het werk uit jongere jaren, is eruit voortgekomen en er tevens van losgekomen. Rijpheid, verkregen uit een groot talent, samen met inspiratie, experiment en de daarbij behorende vasthoudendheid en durf. Claude Monet (1840 - 1926) is hiervan absoluut een toonbeeld (maar ik zou ook kunstenaars als Vincent van Gogh en The Beatles kunnen noemen).

Je vindt hier de link naar de (waarschijnlijk) meest complete website over het werk van Monet. Honderden van zijn werken zijn hier te zien. De diversiteit is treffend. Stijlen lopen zo uiteen, dat het feitelijk verrassend is dat het hier slechts om één en dezelfde kunstenaar gaat. Zie hier: Wikiart Claude Monet

Ter illustratie van het bovenstaande voeg ik hieronder twee van zijn schilderijen; één vroeg werk uit 1868 (hij was toen 26) en één waaraan hij in 1919 en 1920 werkte (hij was toen rond de 80). Hoe fascinerend is dat late werk! De bijzondere lichtwerking, die hij als geen ander wist vast te leggen, is nog steeds aanwezig. Het beeld zelf werd door de jaren heen vrijwel abstract.

'Wisteria' (1919 - 1920)

'River Scene af Bennecourt' (1868)