dinsdag 20 september 2022

Waterlelies: de techniek van Monet uitgelegd (video)

Claude Monet werd niet alleen zo'n groots kunstenaar door zijn grote talent voor schilderkunst en passie voor landschap, kleur en licht. Hij was ook een krachtig vernieuwer, iemand die steeds nieuwe uitdagingen aanging en zich tot voorbij de eigen grenzen uitdaagde. Nooit maakte hij het zichzelf gemakkelijk; zijn lat lag enorm hoog (klik hier). Claude Monet wist zich gedurende zijn carrière zo een aantal keren opnieuw uit te vinden en bleef een voorloper. Mooi voorbeeld hiervan, is de fase waarin hij zich na de eeuwwisseling toe ging leggen op het vol experiment vastleggen van zijn eigen watertuin. Hij werd in Giverny een bekwaam tuinarchitect en creëerde die jaren een imposante en kleurrijke tuin achter zijn huis. Monet raakte gefascineerd door het schilderen van waterlelies en ontwikkelde dat door. Eerst schilderde hij achter het water met de waterlelies nog de oever. Later vond hij die oever als kader overbodig en schoven zijn werken al op naar de (latere) abstracte schilderkunst.

Direct hieronder zie je David Dunlop in een video uitleggen, hoe Monet zo'n schilderij naar techniek opbouwde. Fascinerend als je realiseert dat Monet zich deze wijze van schilderen zelf eigen maakte. 

Stev'nn Hall: combi van fotografie en schilderkunst


De Canadese kunstenaar Stev'nn Hall combineert fotografie en schilderkunst tot nieuwe impressionistische creaties. Dat doet hij met landschappen, portretten en bijvoorbeeld ook met een uitgebreide serie met waterlelies. Stev'nn groeide op in het landelijke Ontario. In Montreal studeerde hij film, schilderkunst en fotografie aan de Concordia University in Montreal. Hij werd regisseur van indiemuziekvideo's en succesvol promo-producent. Erna maakte hij de overstap naar zijn eigen mix van fotografie en schilderkunst. Zonder enige twijfel is ook Stev'nn een groot bewonderaar van Claude Monet. Net als Monet maakte hij een uitgebreide serie met waterlelies. Je vindt een groot deel ervan bij deze post. Wil je de waterlelies van Monet er nog even naast leggen, ga dan naar mijn post over de Monet expositie in het Haagse Kunstmuseum: klik hier.