zaterdag 25 december 2021

James Richards: impressionist uit Georgia

 

Geboren en getogen op het platteland van Georgia is James Richards in zijn olieverf doeken sterk geïnspireerd door natuur en licht. Hij leerde al op een jonge leeftijd schilderen en werd succesvol. Door de jaren heen doet hij regelmatig mee met Painting Invitationals, zoals je ze in Amerika regelmatig hebt. Impressionische schilders gaan dan rond een bepaalde thematiek een aantal dagen schilderen. Aan het einde van zo'n festival worden prijzen verdeeld onder de schilders met de beste werken. James viel meerdere keren in de prijzen. Tegenwoordig leert hij ook anderen schilderen. Hij geeft workshops thuis in Tucker (Georgia), maar komt even goed op uitnodiging naar je toe.

Voor zijn eigen website: klik hier.   














zondag 5 december 2021

Claude Monet: inzoomen op één schilderij (Papaverveld)

Soms is het prettig om in te kunnen zoomen op één schilderij. Je ziet dan finesses en krijgt een veel beter beeld van de gebruikte techniek. Het beste werkt dit uiteraard, als je voor zo'n schilderij staat in het museum en zo dicht als mogelijk naar voren probeert te buigen. Wat in een museum uiteraard zo z'n grenzen heeft. Enerzijds omdat de suppoost je zal vermanen, anderzijds omdat ook anderen achter je het schilderij willen bekijken. Van een enkel werk kom je echter op internet zo'n scherp en groot formaat afbeelding tegen, dat je thuis nog veel beter kan inzoomen. Zoals bijvoorbeeld dit werk 'Champs de coquelicots' (papaverveld) uit 1881. De 41-jarige Claude Monet schilderde het nabij zijn landelijke woonplaats Vétheuil. Het werk is sinds 1958 in bezit van het Rotterdamse museum Boymans van Beuningen. Op de website van het museum (klik hier) lees je er nadere info over, zoals over de afmetingen (58 cm bij 79 cm). Daar halen ze ook deze uitspraak van Monet aan: "Als je buiten gaat schilderen, probeer dan te vergeten wat voor objecten je voor je ziet. Denk alleen, het is een blauw vierkantje, hier een roze driehoek, hier een gele streep, en schilder het precies zoals je het waarneemt." Als je de kleine afbeelding hierboven bekijkt, zie je die finesses niet. Daarom heb ik hieronder een aantal inzoom afdrukken bijgevoegd. Als je erop klikt, zie je ze nog iets scherper. Je ziet hoe Monet de bruinige ondertoon van het doek er op veel plaatsen nog gewoon doorheen laat schijnen. Je ziet met hoeveel streepjes hij het papaverveld heeft opgebouwd. Je ziet hoe schetsend (lees: impressionistisch) hij de boompjes op de achtergrond met dunne verflaagjes heeft weergegeven, waar je ook die structuur van het canvas er nog goed doorheen ziet. De beweging waarmee hij de lucht heeft opgebouwd, maakt het levendig.  Je ziet, inzoomen geeft naast de techniek ook het oog van de meester prijs. 





Overzicht met eerdere Claude Monet 'posts' op deze Blog:

Claude Monet: onbekende(re) meesterwerken: klik hier

Claude Monet in Argenteuil (1872 - 1877): klik hier
Claude Monet: Vetheuil (1878 - 1881): klik hier

Claude Monet, de zomer van 1881: klik hier
Claude Monet, Waves breaking (1881): klik hier

Claude Monet in Varengeville (1882): klik hier
Claude Monet in Pourville (1882): klik hier

Nieuwe kleuren en licht (1884): klik hier
Claude Monet: mediterrane reis (1884): klik hier

Monet in Holland (1886): klik hier
Claude Monet, Belle-Ile (1886): klik hier

De kracht van de Serie: Claude Monet, Antibes (1888): klik hier
Claude Monet en het nu van twijfel (Rouen, 1893): klik hier

Claude Monet: kleine serie L'Ile aux Orties (1897): klik hier
Claude Monet: ochtend aan de Seine serie (1897): klik hier

Monet in London: 1899, 1900 & 1901: klik hier
Monet in London: Waterloo Bridge serie (1903): klik hier

Claude Monet in Venetië (1908): klik hier

Monet nu in Kunstmuseum Den Haag: klik hier
Inzoomen op Monet in Kunstmuseum Den Haag: klik hier

Het indrukwekkende oeuvre van Claude Monet: klik hier

Claude Monet: sneeuw in het land: klik hier
Aandacht voor Turner: klik hier
Karin Jurick: schilderijen kijken (Monet): klik hier
Schilderijen Claude Monet geveild: klik hier
Verhaal van een schilderij: Monet's 'Hooiberg (einde van de zomer)': klik hier 
Claude Monet & The Beatles: klik hier

zaterdag 27 november 2021

Duifpolder net na zonsopgang


Vanochtend net na zonsopgang in de Duifpolder, tussen Maasland en Schipluiden. Zonnige, frisse, prachtige start van de dag. Langs de Noordvliet naar het beeld van Johan Jongkind gewandeld, die uitkijkt over de Vlaardingse vaart.  De passant die je op de foto hierboven ziet lopen, zei spontaan "wat een mooie ochtend." Over Johan Jongkind en de Duifpolder schreef ik vorig jaar deze post: klik hier






Voor de eerdere post 'Duifpolder, weids uitzicht', klik hier

zaterdag 6 november 2021

Vincent Giarrano: Urban Impressionist

 

De Amerikaanse Vincent Giarrano (1960) beweegt naar stijl tussen Impressionisme en Realisme. Met aan de ene kant verrassende realistische composities, zoals hier direct boven en onder. En andere keren juist echt de impressionistische stijl, zoals onderstaande 'lezende vrouw in restaurant', 'lezende vrouw voor boekenkast' en 'schrijvende vrouw in het park'. Net als veel andere figuratieve schilders begon Vincent zijn carrière als illustrator. Vanaf z'n 40ste kwam de grote interesse in schilderen terug. Hij bestudeerde toen zeer nauwgezet het werk van John Singer Sargent. Vincent Giarrano werd een succesvolle schilder, wat niet verwonderlijk is als je naar de hoge kwaliteit van bijgevoegde werken kijkt. Tot zijn grote voorbeelden rekent hij tegenwoordig Joaquin Sorolla (klik hier), Anders Zorn (klik hier), Vincent van Gogh en Edward Hopper. Zoals je ziet, zijn lichtwerking en sfeer erg belangrijk in zijn werken. Voor de eigen website van Vincent Giarrano: klik hier. 















zaterdag 23 oktober 2021

Graham Berry: aquarel Impressionist

 

Begonnen in 1971 als succesvolle illustrator in London ging Graham Berry zich pas na zijn pensioneren in 2017 richten op zijn grote liefde voor aquarellen. Dat is dus schilderen op papier in plaats van op doek, met verf op waterbasis. De aquarel techniek vraagt om snelheid en foutloos schilderen, want de verf droogt snel en fouten zijn niet meer te herstellen door overschilderen, zoals bij olieverf. Graham gebruikt voornamelijk felle kleuren voor zijn zonnige palet. Hij faciliteert daarnaast zelfstudie door middel van een aparte website hiervoor, met iedere 2 weken een nieuwe update (klik hier). In zijn werk is de inspiratie door het effect van licht en schaduw duidelijk te zien. Zijn ervaring als illustrator zie je goed terug in de tekenvaardigheid, die de basis vormt voor zijn werken. Hij schildert voornamelijk in zijn studio, geïnspireerd door foto's die hij op locatie heeft gemaakt. Hierbij vind je een selectie van zijn aquarellen. Op zijn eigen reguliere website (klik hier) vind je er nog veel meer.