donderdag 26 februari 2015

De kracht van de Serie: Claude Monet, Antibes

Claude Monet was de meester in het maken van series van schilderijen rond één onderwerp. Wereldberoemd zijn natuurlijk zijn waterlelies, waarmee hij de laatste jaren van zijn leven vulde. Onverschrokken doorwerkend in zijn streven naar perfectie. Vele series maakte hij, waarbij hij de lichtval op verschillende momenten van de dag of binnen de variatie in seizoenen vastlegde. De Japanse brug in zijn kleurrijke tuin in Giverny legde hij zelfs 26 keer vast, tot in het abstracte toe.

Hieronder vind je drie schilderijen die hij in 1888 maakte met zicht op het Franse Antibes. Je ziet de invalshoek van de zon op de bomen en stad veranderen gedurende de dag.




Bij de serie is de combinatie van schilderijen nog vele malen indrukwekkender dan de werken op zichzelf. Helaas zijn al de schilderijen - die onderdeel uitmaken van één serie - door de jaren heen wereldwijd verspreid geraakt over vele musea en particuliere verzamelingen.

Ik had het geluk om in het voorjaar van 2005 in London te zijn. Daar was in Tate Gallery een gecombineerde tentoonstelling van werken van Turner, Whistler en Monet. Speciaal voor die voorstelling was een groot aantal losse schilderijen van series, die Monet in London maakte, bij elkaar gevraagd. Je bevindt je met zo'n serie dichtbij het kleuren-experiment van de kunstenaar.


Voor een gerubriceerd overzicht van de series van Claude Monet, klik hier