woensdag 12 oktober 2016

Aureliano de Beruete y Moret (inzoomen)

Aureliano de Beruete y Moret (1845 - 1912) was een Spaanse landschap schilder, goed bevriend met Joaquin Sorolla (die hem ook enkele keren portretteerde). Aureliano reisde in de jaren 70 van de 19e eeuw naar Parijs en had daar contacten met Franse impressionisten, waaronder Claude Monet. Zijn werken zijn goed vertegenwoordigd in het beroemde Prado Museum in Madrid.
Paisaje, 1910

Bovenstaande afbeelding komt van de website van het Prado Museum. Via hun website kan je inzoomen op dit beeld, wat een prachtig beeld geeft hoe hij de verf opbracht: klik hier.

Zoom ook eens in op onderstaand schilderij van de Spaanse rivier 'El Manzaranes': klik hier.
El Manzaranes, 1908


De snelheid

Zie het bericht hier direct onder: Renoir schilderde oktober 1881 zijn Venetiaanse schilderijen, waarna ze in maart 1882 in Parijs aan het publiek werden getoond: een goede 5 maanden later.

Tegenwoordig gaat dat veel sneller. Opnieuw Hans Versfelt: ik heb me geabonneerd op zijn Blog (klik hier). Bij ieder nieuw schilderij, krijg ik een melding. "Hoera, er is er weer één". En regelmatig neem ik zo'n geslaagd schilderij over op m'n eigen Blog. Nu met zijn tekst en foto.
 Amstel in avondzon (2016)
"In dit schilderij heb ik het avondlicht proberen te vangen. Ik was vroeg in de middag begonnen. Het licht was toen nog heel anders. Het was in de eerste instantie niet mijn plan om het avondlicht vast te leggen. Gedurende de dag heb ik het licht steeds meer aangepast. Want de kleuren van mijn onderwerp werden steeds mooier. In het begin stond de zon hoog en werden de bootjes op de voorgrond helder verlicht. Maar later viel er minder licht op en heb ik de lichte toetsen weggeschilderd. Het licht van de dalende zon die op het Amstelhotel viel werd steeds helderder en ik heb dit er in geschilderd."