donderdag 9 maart 2017

Hans Versfelt: rondom Westland

Onderscheidende schilders hebben niet alleen een sterke eigen techniek, maar ook het talent om de juiste compositie te herkennen en vast te leggen. Westland is een in de wereld toonaangevend tuinbouwgebied: 'Greenport Westland'. Op dit gebied een motor van productie, kennis en innovatie. Eerlijk is eerlijk, Westland staat niet bekend om het aantrekkelijke landschap. Een aantal jaren geleden werd het gebied in een verkiezing door Elsevier zelfs verkozen tot minst aantrekkelijke gemeente van Nederland. Over smaak valt natuurlijk te twisten; het landschap is zonder meer markant.

Huis met kassen in tegenlicht (2011)

Dat de randen ervan daarentegen prachtig zijn, bewijst Hans Versfelt in bijgevoegde schilderijen. Waaruit nadrukkelijk ook zijn talent voor compositie spreekt. Onderstaande werken staan ook op zijn Blog (klik hier), behalve de schilderijen uit 2010 die ik ter publicatie hier digitaal van hem ontving. Dat Hans niet de eerste schilder is die geïnspireerd werd door deze regio bewijst het boek 'Schilders van het Westland' (klik hier). Hans legde net als hen het pittoreske deel vast. Wil je een wat meer abstracte vastlegging van kassen, klik dan hier voor het werk van bevriende schilder Dirk den Hoed.

Hans Versfelt: geschilderd in Maasland
Boerderij weerspiegeling (2010)
 Kas met boerderij (2010)
Westland in tegenlicht (2010)


Hans Versfelt: geschilderd in Schipluiden
Groeneveldse molen (2011)

Molen in avondlicht (2011)


Hans Versfelt: geschilderd in Westland
Westland in ochtendlicht (2014)

Hans Versfelt: geschilderd in Hoek van Holland
De Nieuwlandse molen (2010)

Berghaven (2013)

woensdag 8 maart 2017

Museum Barberini, Berlijn

Vorige week waren we een aantal dagen in Berlijn, de bruisende metropool vol cultuur, vernieuwing en hereniging. Gebouwd op een fundament vol historie. Met toonaangevende musea op verschillende gebieden, ook de schilderkunst. Daar is sinds dit jaar 'Museum Barberini' in Potsdam bij gekomen. Dit particuliere museum met wereldberoemde Impressionistische werken opende op 23 januari de deuren. Basiscollectie van Barberini vormt de verzameling van museum-oprichter Hasso Plattner, één van de eigenaren van IT-concern SAP. Voor meer info over museum Barberini: klik hier.

Museum Barberini, Potsdam

Enkele werken in de vaste collectie van Barberini:

Claude Monet - Under the populars (1887)

Claude Monet - Low tide at Les Petites-Dalles (1884)
Voor de vergroting op de site van Barberini: klik hier.

Alfred Sisley - The meadows at Veneux-Nadon (1881)
Voor de vergroting op de site van Barberini: klik hier.

Claude Monet - Grainstack, sunlight, snow effect (1891)

Gustave Caillebotte - The Argenteuil Bridge and Seine (1883)