zaterdag 14 januari 2017

Gemeentemuseum Den Haag: Rodin, Degas & Mondriaan

Het Gemeentemuseum Den Haag bezocht: boeiende reis door veel kunstvormen, in het prachtige Berlage gebouw. De tijdelijke expositie 'Van Rodin tot Bourgeois, sculptuur in de 20ste eeuw' wilde ik niet missen. Maar er was meer dat me boeide, zoals Mondriaan en de aanstormende Van de Velde.

Kleurrijke Mondriaans
Het Gemeentemuseum heeft een grote verzameling werken van Piet Mondriaan (1872 - 1944). Opvallend hoe krachtig hij zijn stijl doorontwikkelde: van toch wat onopvallende landschappen tot het lijnenspel waar hij wereldberoemd mee is geworden. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het zijn nu juist de werken daar tussenin (rond 1909) die ik het meest waardeer. Zoals zijn schilderijen van duin en zee (zie onder) en zijn krachtige serie van de vuurtoren in Westkapelle.

Mondriaan: Duin II (1909)
Mondriaan: Uitzicht vanaf de duinen (1909)

Sculpturen: Rodin & Degas
Eind 19e eeuw verkeerde de beeldhouwkunst in een impasse. Waar de schilderkunst volop in ontwikkeling was door het impressionisme, was de beeldhouwkunst nog één en al traditie. Rodin was het die de vernieuwing alsnog vorm gaf. Ook oorspronkelijke impressionist Edgar Degas was een vooruitstrevende sculpturist, al exposeerde hij tijdens bij leven slechts één beeld. Voor mijn eerdere schrijven op deze Blog over de rol van Auguste Rodin: klik hier.

Auguste Rodin: 'Figure Volante' (1890)
Degas: 'Danseuse' (1892)

Gemeentemuseum: Rinus van de Velde

Rinus van de Velde (1983) uit Antwerpen is één van de boegbeelden van de hedendaagse Belgische kunst. Speciaal voor het Gemeentemuseum maakte hij een nieuwe installatie, bestaande uit tekeningen en sculpturen. Tekeningen op groot formaat, gemaakt met houtskool die samen een fictief verhaal vertellen. Tegen grote kleurrijke achtergronden van door hem geschilderde reproducties van werken uit het Gemeentemuseum. Geflankeerd door vrijstaande kartonnen sculpturen. Voor mij de grote verrassing van m'n bezoek. Fantastisch gedaan in kwaliteit en samenhang! Hieronder de vier foto's die ik er als impressie maakte. Nog te zien tot 5 maart.