zaterdag 2 september 2023

Elizabeth Lennie: Canadese zwemvlot serie

 

Over Elizabeth Lennie is op internet niet veel achtergrondinformatie te vinden, zelfs niet op haar eigen website (klik hier). Wat ik wel weet, is dat ze in Canada in het centrum van Toronta woont. En dat ze graag series schildert en daarvoor teruggaat in haar herinnering. Zoals bij deze 'zwemvlot serie', waarmee ze een herinnering van de Canadese meren op interessante wijze met variƫrend licht neerzet. Elizabeth schildert met olieverf op doek, waarbij ze dunnere wassingen combineert met dikke verflagen.

Klik op de afbeeldingen voor de juiste resolutie. 













zondag 27 augustus 2023

Cuno Amiet: Zwitserse colorist

De Zwitser Cuno Amiet (1868 - 1961) schilderde in totaal zo'n 4.000 schilderijen, waarvan maar liefst 1.000 zelfportretten. Zijn stijl veranderde door de jaren heen, maar de constante was zijn nadrukkelijke gebruik van kleur en voorliefde voor experiment. 

Cuno Amiet vervolgde zijn kunstopleiding op 20-jarige leeftijd in Parijs. Dat verblijf van een aantal jaren in dat centrum van de wereldwijde kunstontwikkeling, had grote invloed op zijn stijl. Door de manier waarop hij in zijn werken voorrang ging geven aan kleur, werd hij in Zwitserland een pionier op het gebied van moderne kunst. In de jaren 1890 had Amiet aanvankelijk weinig commercieel succes, wat in de jaren 1900 sterk verbeterde toen hij ging deelnemen aan Europese tentoonstellingen en wedstrijden. Zo won hij op de wereldtentoonstelling in Parijs van 1900 een zilveren medaille. In Zwitserland werd hij een gerespecteerde artiest, inclusief zijn lidmaatschap van de Federale Kunstcommissie, zijn bestuurfunctie van het Kunstmuseum Bern en zijn in 1919 ontvangen eredoctoraat van de Universiteit van Bern. 

Klik op de afbeeldingen voor de juiste resolutie.