donderdag 30 augustus 2018

Monet in London: Waterloo Bridge (serie)

Waterloo Bridge, Sunlight Effect (1903) klik hier voor 
zeer uitgebreide research en foto's van dit schilderij

In mijn voorgaande bericht (klik hier) is in de korte docu 'Monet's London' te zien, dat Monet logeerde op de 5e verdieping van het Savoy hotel aan de Theems. Kamers aan de Theems kant hadden destijds een balkon, waarop Monet uren en uren schilderde. Als hij vanaf zijn balkon naar links keek, zag hij Waterloo Bridge. Aan de rechterkant van het Savoy hotel zag hij de Charing Cross spoorbrug, die hij met name 's middags vastlegde.

De luchtkwaliteit in London was destijds veel slechter dan tegenwoordig. Het was de tijd van de kolenindustrie en London lag dagelijks onder een zware smog. Het was juist de combinatie van smog en zonlichteffecten die Monet intrigeerde en daarom in deze series vastlegde. Vanwege de snel veranderende lichtomstandigheden, werkte hij opnieuw aan tientallen schilderijen tegelijk. Als het lichteffect veranderde, pakte hij snel een ander schilderij dat juist weer dat effect het beste benaderde. De meeste schilderijen van de tientallen uit deze series voltooide hij de jaren erna pas thuis in het Franse Giverny. Je vindt hieronder 10 werken uit zijn Waterloo Bridge serie. Daaronder een foto van de situatie destijds, met daar weer onder een foto met pastel vanuit de Savoy kamer waar Monet destijds verbleef (tegenwoordig zonder balkon). Omdat hij in 1901 langer moest wachten op zijn doeken, onderweg vanuit Frankrijk, maakte hij in de tussentijd 26 pastel tekeningen. Helemaal onderaan vind je 2 van die Waterloo Bridge pastels.

NB Waterloo Bridge werd in 1817 (2 jaar na het winnen van de slag bij Waterloo door o.a. de Britten) geopend. Dit was de brug die Monet rond de eeuwwisseling in zovele lichteffecten heeft vastgelegd. Een eeuw na de opening, was de brug echter in zo'n slechte staat dat een nieuwe moest worden gebouwd. Deze huidige (2e) Waterloo Bridge is tijdens de tweede wereld oorlog gebouwd.

Korte toelichting, McMaster Museum, Canada (klik hier)










Zicht op de oude Waterloo Bridge (1902)
Uitzicht vanuit kamer Savoy hotel, 5e verdieping (klik hier)