zaterdag 18 november 2017

Winnaars 'Laguna Plein Air Painting Invitational'

Zufar Bikbov, Made in the Shade (2017)
In augustus berichtte ik over de jaarlijkse plein-air schilderwedstrijd in California (klik hier). Deze 'Laguna Plein Air Painting Invitational' (klik hier) vindt jaarlijks plaats en is de meest prestigieuze openlucht schilderwedstrijd van de Amerikaanse westkust. Dit jaar deden er begin oktober 35 schilders mee uit de hele VS. Zij maakten met hun ter plaatse geschilderde werken kans op verschillende prijzen. Het 9-daagse evenement omvatte een heel aantal activiteiten, met traditioneel het 'Collectors Gala' als afsluiter. Daar zien de deelnemers elkaars werken, beoordeelt een jury ze en is er de mogelijkheid om werken aan te kopen. Van alle werken die in de prijzen vielen (klik hier), laat ik hier de vijf schilderijen zien, die mij het meest aanspreken.

Jim McVicker, Main Beach Atmosphere (2017)
Jason Sacran, Breaking Light (2017)
Jove Wang, Laguna Beach Coast Way (2017)
Jason Sacran, keyhole at Montage (2017)

Onze eigen liedjes band 'Cortege du Sage' (1996 - 2006) en voorloper


Ons muzikaal collectief Cortege du Sage bestond van 1996 - 2006. We waren een excentrieke band, met indie eigen nummers. Op maximale sterkte bestond de vaste bezetting uit 9 personen, inclusief 2 saxofonisten, pedal steel gitarist en cellist. Soms hadden we versterking van een trompettist. We hadden in die jaren een behoorlijk breed palet aan stijlen. Belangrijkste inspiratiebronnen in de eerste jaren waren de experimentele Antwerpse bands dEUS en Kiss my Jazz (klik hier). Cortege du Sage was - net als Kiss my Jazz - een muzikaal collectief gericht op experiment en plezier. In de latere jaren refereerde onze muziek meer aan Amerikaanse bands als Pavement en Calexico. We hebben door de jaren heen behoorlijk wat optredens gehad. Meestal dicht bij huis in Nederland Drie in Wateringen, maar ook op het Zeehelden festival (Den Haag), Cul de Sac (Tilburg), Ekko (Utrecht) en een schaatsbaan in Den Haag. Zie hieronder het terugblikkende krantenartikel naar aanleiding van ons laatste optreden in 2007. 

Cortege du Sage kwam voort uit ons 'Against the Grain' kwartet, waarmee we de jaren ervoor wat alternatieve covers speelden. Helemaal onderaan deze post nog een aantal foto's uit die periode. 

Hieronder als impressie 7 Cortege du Sage songs door die jaren heen:
  • Uit de latere jaren: de studio versies van 'Tucson' en 'Oscar'
  • Uit de jaren daarvoor: de vrije studio versies van 'You Know', 'On a Plain' en 'Jennifer'
  • Uit de eerste jaren: de experimentele live nummers 'Deuxieme Fois' en 'Sister Said'.
Op Youtube staan ook de live registratie van 'Summer' uit 2001 (klik hier) en de beeldimpressie van ons optreden bij de eigen cdrom-presentatie 'House in Rueil' (klik hier). Uit Cortege du Sage kwam in 2006 onze band Bojev voort: klik hier. Op 26 mei 2018 was er een éénmalige reunie van Cortege du Sage in Nederland Drie in Wateringen. Voor beeld en geluid van dat optreden: klik hier.

Cortege du Sage: Tucson
Cortege du Sage: Oscar
Cortege du Sage: You Know
Cortege du Sage: On a Plain
Cortege du Sage: Jennifer
Cortege du Sage: La Deuxieme Fois (LIVE)
Cortege du Sage: Sister Said (LIVE)

Gedigitaliseerde live opnames
Léon heeft z'n cassettebandjes met oudere Cortege du Sage opnamen gedigitaliseerd en ze in 2020 alsnog op Youtube gezet. Het zijn opnames gemaakt in de jaren 90 tijdens soms experimentele live optredens. De opnames zijn niet altijd even goed van geluidskwaliteit. Zo is het optreden in Nederland Drie destijds opgenomen via de PA installatie, waarbij de zang blijkbaar veel harder was ingemixd dan de instrumenten. Toch geeft het een aardige impressie van spelplezier en experiment: 
  • Het nooit live gespeelde nummer 'Valentine': klik hier.
  • Playlist live in café Ouwe Droog, Naaldwijk: klik hier.
  • Playlist live in Nederlanddrie, Wateringen: klik hier.
 
Cortege du Sage - foto galerij

Nederland Drie in Wateringen, mei 1996



Nederland drie, Wateringen (ca. 2001)
Onze EP met de lange titel
Cortege du Sage (9 koppige bezetting ten tijde van 'Tuscon')
Bandleden op Lowlands festival 1995
17 januari 2002
Musicon, Den Haag
Nederland Drie, Wateringen (2007)
Reünie optreden in Nederland Drie, 2018
Leuk terugblikkend artikel, Het Hele Westland, maart 2007

Against the Grain (1993 - 1995)
Na een tijdje samen met Léon gitaar spelen op de zolderkamer bij hem thuis was het begin 1993 dat we voor het eerst in bandsetting oefenden in een tuinderschuur in Maasdijk. Het ging pas echt lopen toen kort daarna Dennis zich als bassist bij ons meldde. Het debuutoptreden was 18 februari 1994 in 'De Sloep' in Naaldwijk. We hadden die twee jaar een aardig aantal optredens in Westland. Het spelen van covers verveelde echter snel. Vanaf 1995 besloten we over te schakelen naar eigen alternative songs. 

Oefenen in een tuindersschuur (juni 1993)
In de vaste oefenruimte in Kwintsheul

Op het 'Etalagepop' festival
Optreden in 'de Wipp' in Naaldwijk
1e eigen nummers optreden, schuurfeest Naaldwijk, eind 1995