vrijdag 6 augustus 2021

Anders Zorn: impressionistische etsen

 

In mijn post hiervoor (klik hier) over de Deense Impressionist Anders Zorn (1860 - 1920) vermeldde ik dat hij ook een groots etser was. Etsen kennen we natuurlijk nog van de tijd van Rembrandt, ruim twee eeuwen daarvoor. Niet geheel toevallig was de succesvolle Anders Zorn in het bezit van een groot aantal originele Rembrandt etsen, 180 maar liefst. Ook uit de etsen van Zorn spreekt zijn enorm talent om figuratief te kunnen tekenen. In zijn etsen combineert Zorn een losse, snelle tekenstijl met een sterk gevoel voor clair-obscur (een techniek met sterke licht donker contrasten), flink geïnspireerd door Rembrandt. Ook met zijn etsen was hij succesvol. Ze waren de duurste van zijn tijd, waaruit zijn kwaliteit én internationale naam & faam sprak. Met name de naakten (zie enkele voorbeelden hieronder) waren commercieel een groot succes. Anders Zorn leerde het etsen in London toen hij net 20 jaar oud was en is het tot zijn dood blijven doen. In totaal zijn er 160 werken in deze techniek van hem bekend. Tegenwoordig vind je in het plaatsje Mora in Zweden, zijn geboorteplaats en woonplaats destijds, het Anders Zorn museum (klik hier). Daar is ook een grote collectie van zijn eigen etsen te vinden, net als zijn destijds opgebouwde verzameling Rembrandt etsen.   




















zondag 1 augustus 2021

Anders Zorn: het grote Zweedse multi talent

 

Wat Rembrandt is voor Nederland, is Anders Zorn (1860 - 1920) voor Zweden. Een beroemd groots schilder, etser en zelfs beeldhouwer. Tot 1896 woonde hij met zijn vrouw 8 jaar in Parijs en zag daar de opkomst van het impressionisme. Het zou zijn werk sterk beïnvloeden. Waar Frankrijk (o.a.) Claude Monet had, Noorwegen Peder Kröyer (klik hier) en Spanje Joaquin Sorolla (klik hier), zo had Zweden dus Anders Zorn als groots talent. Zijn schilderkunst omvat mensen in hun natuurlijke omgeving, vrouwelijk naakt (hij beleefde daar zijn internationale doorbraak mee) en portretkunst (waaronder zelfs portretten van 3 Amerikaanse presidenten). Hij werkte plein-air/op locatie om zijn onderwerp - inclusief lichtwerking en sfeer - ter plekke vast te kunnen leggen. 

Nadat hij zich in 1896 weer definitief in Zweden vestigt, schildert hij er met name het eenvoudige plattelandsleven. Je kunt daarbij denken aan landarbeiders in de velden of vrouwen in traditionele klederdracht. Hieronder zie je het bekende schilderij 'Midzomerdans', waarin hij de beweging zo treffend weet te vangen. Hij noemde dit 'het werk dat mijn diepste zelf uitdrukt'. Naast schilder was hij een begenadigd en succesvol etser, geïnspireerd door zijn eigen omvangrijke verzameling Rembrandt etsen.

Het Kunstmuseum in Den Haag had eind 2020/begin 2021 een prachtige overzicht tentoonstelling over zijn werk. Helaas hebben door corona slechts weinigen de topstukken kunnen bewonderen. Hier direct onder vind je alsnog een korte impressie van deze tentoonstelling, met toelichting door hun conservator. 















Amerikaanse president Howard Taft