zaterdag 15 april 2023

Jan van Gelder, DJ (1968 - 1973) + 2023

 

1. Talent verkend: sociëteit 'Sept et Demie'
Het was in 1968 toen de CJV in Honselersdijk avonden voor jongeren wilde gaan organiseren. Ze vroegen Jan van Gelder, toen nog in militaire dienst, om bestuurslid van deze nieuwe sociëteit te worden. Z'n latere beroep is daar overigens al in terug te zien, want hij werd de penningmeester. Jan verzon ook de naam. Dat werd 'Sept et Demie', omdat dit de tijd was dat ze op zaterdagavond startten. Omdat bandjes boeken duur bleek, maakte één van hun leden een DJ-set. Ze vroegen aan Jan van Gelder of hij hun DJ wilde worden. Dat was een logische vraag omdat hij altijd zo met muziek bezig was. Zo kocht hij z'n eerste single-tje al 9 jaar daarvoor, op 12-jarige leeftijd: Fats Domino's 'Be My Guest'. Jan zag dat in eerste instantie niet eens zo zitten, maar toen hij het tijdens één van zijn verlofweekenden toch probeerde, bleek hij er veel gevoel voor te hebben. Zo stond Jan ieder weekend dat hij verlof had in Honselersdijk achter de draaitafels en ontving al snel positieve reacties. 



2. Talent herkend: draaien bij Droog
Net uit militaire dienst, het was 1968, draaide hij op een avond tijdens de lokale feestweek. Er bleken een paar mannen van horeca bedrijf Droog uit Naaldwijk in de zaal te zitten. Na het een tijdje aangehoord te hebben kwamen ze naar hem toe en vroegen of hij zou willen draaien in hun discotheek 'Wip inn' in Naaldwijk. Hij besloot het beide te gaan doen, draaien bij 'Sept et Demie' en in de 'Wip Inn'. Hij had toen al een eigen aanhang, die speciaal langs kwam als hij draaide. Een goed voorbeeld hiervan zijn de zondagavonden in de Wip inn begin jaren zeventig. Die avonden draaide hij vanaf 20.00 uur 'gouwe ouwen', hits uit de sixties. Het publiek was die avond dan net iets ouder dan op zaterdagavond en het bleef op die zondagavonden tot sluitingstijd helemaal vol. Op zaterdagavond draaide hij er ook, maar dan voor het wat jongere publiek. Op zaterdag richtte hij zich dan met name op de Top40 hits van dat moment. Jan kreeg samen met collega DJ Charles Mulder van de firma Droog ook de vrije hand om nieuwe platen voor hun zaken te kopen. Op zaterdagmiddag gingen ze daarvoor naar platenzaak 'Muzam' aan de Boekhorststraat in Den Haag. Daar konden ze de allernieuwste singles beluisteren, die zelfs nog niet op de radio te horen waren. Hij herinnert zich die middag eind 1969, dat de nieuwe Haagse band 'Earth & Fire' er binnenkwam om hun eerste single 'Seasons' te promoten. Jan kreeg van zangeres Jerney Kaagman die single kado om in Naaldwijk en Honselersdijk te draaien.  



3. Talent erkend: DJ wedstrijden
 In 1969 en 1970 werden er in het Westland door de sociëteiten in verschillende plaatsen DJ-wedstrijden georganiseerd. Iedere sociëteit vaardigde daarbij hun vaste DJ af, die met elkaar dan streden om de beker voor 'Westlands beste DJ'. Iedere DJ kreeg een kwartier de tijd om de kunsten te vertonen en een jury beoordeelde hen daarbij op plaatkeuze, aankondiging (improvisatie) en timing. Jan van Gelder, die onderhand een behoorlijke vaste kring fans had opgebouwd die hem daarbij ondersteunde, ging een aantal keren met die titel aan de haal. In de loop 1970 besloot Jan om te stoppen met draaien bij 'Sept et Demie' en alleen nog bij Droog te DJ-en, vaak zowel op zaterdag als zondag. 



4. Talent bekend: interesse van Radio Veronica
Op één van die drukke zondagavonden in de Wip inn begin jaren zeventig, kwam eigenaar Flip Droog het trapje op naar de draaitafels om Jan te zeggen dat er twee DJ's van zeezender Veronica in de zaal waren om naar hem te luisteren. Dit waren Tom Collins (klik hier) en Hans Mondt (klik hier). Tom Collins, die eigenlijk Ton Droog heette, was een volle neef van de eigenaar van de Wip inn. Een dag later kreeg Jan van Flip het verzoek om die zaterdag erna naar café 'De Ouwe Droog' te gaan, voor een gesprekje met beide Veronica DJ's. Bij dat gesprekje zei Tom Collins: "we hebben vorige week naar je geluisterd en we denken dat je op de zender past". Ze zochten toen namelijk een nieuwe DJ omdat Chiel Montagne naar de Tros vertrok. Jan was al jaren groot fan van zeezender Veronica, maar besloot dit ongewisse avontuur in het jaar van zijn trouwen niet aan te gaan. Het zou daarna overigens niet lang meer duren voordat de regering de zeezenders verbood om door te gaan met hun uitzendingen vanaf zee. Jan op zijn beurt draaide in de Wip inn tot begin 1973. Hij besloot enkele maanden voor de geboorte van hun eerste kind te stoppen, zodat hij meer thuis kon zijn bij zijn aankomende jonge gezin. 



Toegevoegd juni 2023

5. DJ Jan van Gelder 50 jaar na dato: nog één keer achter de draaitafels
Toen ik Jan vroeg, of hij op mijn 50ste-verjaardag-feest op 3 juni, voor het eerst in 50 jaar wilde DJ’en, was ik benieuwd naar zijn reactie. Hij verraste me door zijn volmondige directe ‘ja’. Hij hoefde er geen moment over na te denken. Het verbond hem met zijn grote liefde voor (sixties) muziek, die hij al had als tiener en altijd had gehouden. Opnieuw DJ zijn op mijn 50-jaar-feest wilde hij dus maar wat graag. 

Hij leefde er echt naartoe, was weken van tevoren al platen aan het uitzoeken. De hele avond was hij achter de draaitafels te vinden en praatte alles met flair aan elkaar. Hij straalde er een combinatie van enthousiasme, plezier en passie bij uit, zoals we zelden bij hem zagen. Ook zijn kleinzoon Tim, die hem die avond flankeerde achter de draaitafels zei: 'ik heb hem nog nooit zo zien genieten als op het moment dat hij zijn nummertjes draaide'. De dagen erna keek ook hij met veel voldoening op deze avond terug. 

Drie dagen later, op middag 6 juni, overleed Jan echter plotseling, tot grote schok van iedereen. Dat had niemand, en zeker ook hijzelf niet, zien aankomen. Slechts drie dagen na dat hoogtepunt, waarbij hij zo verbonden was geweest met die liefde en passie uit z'n jeugd, werd die avond een kostbare herinnering aan hem. Ter ere van hem, DJ Jan, plaats ik hieronder een een aantal foto's en filmpjes van die avond.

Geflankeerd door kleinzoon Tim achter de draaitafels
Aankondiging van 'Proud Mary' (1969) van CCR
Met 2 kleinzoons kijkend naar zo'n fascinerende platenspeler
Klaarzetten van 'Silky' van Les Baroques (uit 1966)

De laatste gedraaide plaat door DJ Jan
Het was niet toevallig dat ik zijn aankondiging van 'de laatste plaat' filmde, want ik was me bewust van het bijzondere van deze avond. Na zijn afkondiging van 'Don't Bring me Down' van E.L.O. startte hij de laatste plaat in. Dit was 'Substitute' van The Who (1966), die er gelijk lekker inknalde. De woorden op dit filmpje waren ook zijn laatste woorden als DJ. Want direct na afloop van 'Substitute' pakte ik de  microfoon en bedankte hem voor het DJ'en, waarna enthousiast applaus van de aanwezigen volgde.

 
De laatste gedraaide single door Jan van Gelder

In memoriam: DJ Jan van Gelder (1947 - 2023)
Op zijn uitvaart stonden we, onder het thema 'Jan de Muziek man', uiteraard stil bij zijn grote passie voor muziek. Bij binnenkomst stond er een platenspeler met daarop 'Substitute', zijn laatste single. Zijn plotselinge overlijden zal voor ons ook altijd nauw met dit muzikale hoogtepunt verbonden blijven.