zaterdag 4 juli 2020

Willem Tholen expo in Dordrechts Museum


Willem Tholen (1860 - 1931) is één van de succesvolste Impressionisten die Nederland heeft gekend. Tijdens zijn leven was hij al succesvol, met diverse prijzen en kunstverkopen over de hele wereld. Zo werd zijn werk in 1903 bekroond met de 'gouden medaille', beschikbaar gesteld door koningin-moeder Emma. Werken van hem zijn tegenwoordig in 10 Nederlandse musea te vinden.

Tholen werd in Amsterdam geboren als zoon van een schilder en latere kunsthandelaar. Dat kwam zijn artistieke vorming uiteraard enorm ten goede. Hij kreeg een opleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Willem Tholen werd een kind van zijn tijd, hij groeide op in een periode dat de schilderkunst enorm veranderde, aangevoerd door de Franse Impressionisten.

Over zijn rijke oeuvre is er nu in Dordrechts Museum een overzichtstentoonstelling met 100 schilderijen en 80 tekeningen en etsen. Deze tentoonstelling loopt tot 1 november: klik hier. Mijn vorige post (klik hier) ging over zijn 20 jaar jongere vakgenoot Cornelis Vreedenburgh, met wie hij regelmatig samen schilderde. Ze hadden vergelijkbare voorkeuren voor techniek en onderwerp.














Boek bij de tentoonstelling in Dordrecht