zaterdag 10 december 2016

Claude Monet & The Beatles

Wat is dit nu voor een header? Als je het internet met deze combinatie doorzoekt, vind je weinig. Want wie noemt nu Claude Monet en The Beatles in één zin? Toch hebben zij meer overeenkomsten dan je in eerste instantie denkt. Vergelijk onderstaande twee teksten maar eens met elkaar.

Claude Monet

Natuurlijk kwam de vernieuwing door Claude Monet (1840 – 1926) niet uit het niets. De verandering in de schilderkunst was immers al even gaande toen zijn carrière startte. Uiteraard had hij zo zijn inspiratiebronnen. Zijn vroegste schilderen lag in het verlengde van die voorbeelden, maar bij de eerste impressionistische tentoonstelling in 1874 was de onderscheidende eigenheid al duidelijk herkenbaar.  

De jaren daarna bruiste de schilderkunst onder zijn aanvoering; het waren kleurrijke jaren vol vernieuwing, ook maatschappelijk. Hun 'impressionisme' begon in Frankrijk en verspreidde zich al snel naar Amerika, waar het veel waardering ontving en daar ook weer inspiratie was voor veel jonge schilders. 

De werken van Monet zijn tijdloos en nog steeds van grote artistieke waarde. Dankzij zijn grote productiviteit en het grote commerciële succes van destijds, genieten ook vandaag wereldwijd nog velen van zijn schilderijen. Het was Monet, die met zijn enorme talent en vernieuwingskracht de schilderkunst verder bracht dan ooit. Hij behoort bij de grootste, meest succesvolle en vernieuwende kunstenaars aller tijden. 


The Beatles

Natuurlijk kwam de vernieuwing door The Beatles (1960 – 1970) niet uit het niets. De verandering in de muziek was immers al even gaande toen hun carrière startte. Uiteraard hadden zij zo hun inspiratiebronnen. Hun vroegste muziek lag in het verlengde van die voorbeelden, maar bij hun eerste album 'Please Please Me' in 1963 was de onderscheidende eigenheid al duidelijk herkenbaar.  

De jaren daarna bruiste de muziek onder hun aanvoering; het waren kleurrijke jaren vol vernieuwing, ook maatschappelijk. Hun 'beat-muziek' begon in Engeland en verspreidde zich al snel naar Amerika, waar het veel waardering ontving en daar ook weer inspiratie was voor veel nieuwe bands. 

De muziek van The Beatles is tijdloos en nog steeds van grote artistieke waarde. Dankzij hun grote productiviteit en het grote commerciële succes van destijds, genieten ook vandaag wereldwijd nog velen van hun muziek. Het waren The Beatles, die met hun enorme talent en vernieuwingskracht de muziek verder brachten dan ooit. Zij behoren bij de grootste, meest succesvolle en vernieuwende kunstenaars aller tijden. 


Claude Monet & The Beatles
Toch geeft het internet één echte 'hit' waar het gaat om deze combinatie. Dan kom je bij onderstaande samentrekking tussen de Bridge of a Pond of Water Lilies (1899) en de hoes van Abbey Road (1969).