woensdag 15 maart 2017

Albert-Charles Lebourg: Franse impressionist

Albert-Charles Lebourg keerde in 1876 op 27-jarige leeftijd terug in Parijs, nadat hij de vier jaren ervoor tekenleraar was geweest in Algiers. Ook in Parijs wilde hij als tekenleraar aan de slag, maar koos er al snel voor om schilder te worden. Geïnspireerd door de werken van de eerste groep impressionisten (Monet, Sisley, Renoir, etc.) ging hij impressionistisch schilderen en sloot zich bij hen aan. Albert deed mee aan hun vierde en vijfde impressionistententoonstelling in 1879 en 1880. Zo exposeerde hij in 1879 samen met o.a. Claude Monet, Camille Pissarro en Edgar Degas en toonde er 30 schilderijen en tekeningen. Net als Monet en Pissarro schilderde hij het liefst landschappen.

Tow boats in Rouen (1903)

In totaal liet Albert-Charles Lebourg (1949 - 1928) een indrukwekkend oeuvre van zo'n 2.000 werken na. Bij leven was hij behoorlijk succesvol. Op de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs won hij een zilveren medaille. Ondanks de kwaliteit van zijn werken is zijn naam niet erg bekend meer. Het zijn dan ook meer de regionale musea die zijn schilderijen in collectie hebben. Dat verschil zie je ook in de prijzen. Daar waar je voor een goede Pissarro al snel enkele miljoenen betaalt (klik hier) en voor een Monet al snel tientallen miljoenen (klik hier), heb je rond de € 10.000,00 al een werk van Albert Lebourg (klik hier). Wat een verschillen sinds die gezamenlijke tentoonstellingen in 1879 en 1880. Toch ben ik wel onder de indruk van zijn werken, ook al haalt zijn oeuvre zeker niet het niveau van dat van zijn mede-exposanten Monet, Renoir, Sisley of Caillebotte.

The Seine at Croisset 
The Trocadero
Notre Dame de Paris (klik hier)
The Pond at Eysies
The Parc Monceau
The bridge at Chatou
The banks of the Seine at Maisons-Lafitte
La Seine at Marly
The banks of Geneve Lake Saint Gingolph
The Seine at croisset near Rouen
Rouen and Saint-Sever

zondag 12 maart 2017

Bezoek aan Van Gogh museum


De jongens hebben deze weken project op school over Vincent van Gogh. Daarom bezochten we vandaag het Van Gogh Museum. Prachtig opgezet museum met internationale allure. Enorm druk ook. Met de werken van Van Gogh heb ik altijd een wat dubbele relatie, een soort haat-liefde verhouding. Ik zie krachtige werken; enorm vernieuwend destijds, krachtig kleurgebruik, sterk gevoel voor compositie. Gevoelsmatig had ik nooit de echte klik, wat zeker te maken kan hebben met de strijd die ik erin voel. De strijd van de getroebleerde, hyperactieve geest en grensverleggende persoon die ze maakte. Hoe het ook zij, het was een prettig bezoekje aan dit museum, dat - hoe toevallig - voor het eerst open ging op mijn geboortedag (klik hier). En de jongens gingen met mooie posters voor hun project naar huis.

Bos met kreupelhout (1887)

Wat zeker bijgedragen heeft aan de bekendheid van Van Gogh is zijn bijzondere levenswandel, zijn gedreven zoektocht, die ook uit de vele bewaarde brieven spreekt. Je kunt je erdoor als het ware altijd wel met een deel van zijn zoektocht vereenzelvigen. Wat ik zelf met hem deel? Zijn gedrevenheid en zijn grote liefde voor de werken van de impressionisten. In 1888 waren er nog steeds geen werken van de impressionisten in Nederland te zien geweest. Vincent van Gogh wilde daar met zijn broer Theo verandering in brengen. Ze wisten de Haagse kunsthandelaar Tersteeg te interesseren. Zo kwamen er 10 werken naar Nederland van onder andere Monet, Pissarro en Sisley. Vincent was hoopvol, maar de werken werden na 2 maanden als onverkoopbaar teruggestuurd. De kunst werd niet begrepen, ook niet door de schilders van de Haagse School. Aan Vincent lag het in ieder geval niet. Ook zijn eigen kunst, waarin hij nieuwe wegen bewandelde in doorontwikkelde stijl, bleef in eerste instantie onverkoopbaar. 

Monet en Caillebotte in het Van Gogh museum:
Twee schilderijen in het Van Gogh museum waarmee ik wel dat 'hoera-gevoel' had, vind je hierna.


1. Claude Monet: 'Tulpenvelden en molens bij Rijnsburg' (1886). Over dit verblijf en de andere drie werken die hij toen schilderde, postte is al eens een bericht op deze Blog: klik hier.


2. Gustave Caillebotte: 'Uitzicht vanaf een balkon' (1880). Dit schilderij is onderdeel van de reeks die Caillebotte rond 1880 in Parijs maakte. Ik wijdde er eerder deze 'post' aan: klik hier.