zaterdag 21 januari 2017

Australian impressionist: Arthur Streeton

Arthur Streeton (1867 - 1943) was een Australische impressionist, één generatie jonger dan de oorspronkelijke Franse impressionisten (Monet, Renoir, Sisley, etc.). Vanuit Frankrijk waaierde het impressionisme uit over de wereld en ook in Australië miste het z'n weerslag niet. Daar waren een aantal jonge schilders die samen plein air landschappen gingen schilderen vanuit Heidelberg, nabij Melbourne. Binnen deze zogenaamde Heidelberg groep (klik hier) was Streeton het leidende talent. Hieronder een collage van zijn werken door de jaren heen.

Oat harvest
The purple noon's transparant might
At templestowe
Blue bay and Olympic mountains
Cliff and ocean blue
Coogee Bay
Mount Rosia, Grampians
Afternoon light, Goulburn Valley

Op dit moment vindt de expositie Australia's Impressionists plaats in de National Gallery in London, featuring werken van Arthur Streeton, Tom Roberts, Charles Conder en John Russell.


Lied: 'Verder dan de stad'

Afgelopen week in de auto - op weg van werk naar huis - schoot me een liedje te binnen. Snel de dictafoon van m'n telefoon aangezet en de melodie ingezongen. Nu de tekst erbij bedacht en als demo opgenomen. Tevreden met hoe melodie en tekst bij elkaar passen. Het is geenszins een gepolijste opname geworden, een groot zanger ben ik niet en toch hou ik van de primaire, spontane manier van vastleggen. De demo van 'Verder dan de stad' is als een impressie, een spontane weergave die op een later moment altijd nog verder kan worden uitgewerkt.

 Klik op het bovenstaande plaatje voor 'Verder dan de stad'

Verder dan de stad
Zag jij ook, die mooie lange lijnen?
Zag jij ook, hoe ver het ging?
Ik ben wel hier tussen zon en sterren
Tussen land en de grote zee

Samenspel, tussen mens en leven
Ouder zijn, als een lachend kind
Welgemeend, vertrouwenwekkend
Het laat je zien, hoe mooi je bent

Heb jij ook vergezichten?
Verder dan de stad die ons omringt
De lucht breekt open, dat wil heel wat zeggen
Ik heb m'n oog gericht op wat ons bindt