vrijdag 22 september 2023

Isaac Israels: strandtaferelen ('La Grande Bleue', Singer, Laren)

 

Vandaag reed ik naar het Singer Museum in Laren voor de tentoonstelling 'La Grande Bleue. Schilders van de Méditerranee'. Over de aantrekkingskracht van de Middellandse zee op (met name) Impressionistische schilders vanaf de 2e helft van de 19e eeuw. In het prachtige museum zie je onder die noemer geslaagde werken van o.a. Théo van Rysselberghe, Emile Claus, Ferdinand Nibbrig, Hendrik Jan Wolter en Albert Marquet. Maar wat mij betreft staken de 7 strandtaferelen van Isaac Israels (klik hier) er met kop en schouders bovenuit. Geschilderd in Italië in de periode van 1924 - 1929. Tientallen strandgezichten schilderde de al wat oudere Israels er op het strand van Viareggio (bij Florence) en het Lido van Venetië. Alleen al deze 7 schilderijen maakten het bezoek meer dan de moeite waard. Naast deze tentoonstelling zijn er in het Singer ook Impressionistische werken te zien uit hun vaste collectie. 'La Grande Bleue' is er tot en met 7 januari 2024 te zien (klik hier). Van harte aanbevolen!

Klik op de afbeeldingen voor de juiste resolutie









Voor de liefhebbers van dit genre verwijs ik graag naar mijn post van een week geleden met de hedendaagse Impressionistische strandtaferelen van Hans Versfelt: klik hier

zondag 17 september 2023

Molen geschilderd

 

Vandaag heb ik als opstartende amateurschilder voor het eerst een molen geschilderd (zie hierboven) en ter ere daarvan deze post over molens in de schilderkunst. Al Ruisdael en Rembrandt legden 3,5 eeuw geleden deze zo typerende landmark in het Nederlandse landschap vast. Vele schilders volgden, zoals Constantin Gabriel (Haagse School), Johan Bartold Jongkind, Claude Monet, Piet Mondriaan en van meer recente datum Hans Versfelt. Per genoemde prof vind je hieronder twee voorbeelden. 

Klik op de afbeeldingen voor de juiste resolutie.

Claude Monet
Claude Monet
Constantin Gabriel
Constantin Gabriel
Hans Versfelt
Hans Versfelt
Johan Bartold Jongkind
Johan Bartold Jongkind
Piet Mondriaan
Piet Mondriaan

Voor een vrij compleet overzicht van molens in de schilderkunst: klik hier voor deze Facebook site.