zondag 8 juli 2018

Analogues perform The Beatles: 2 generaties concert


In het teken van 'kleuren delen' ...

Alhoewel geboren in de jaren 70 was ik vanaf jonge leeftijd tot pakweg m'n 15e dedicated Beatles fan. Dat betekende dat ik al hun werk had, naar dagen van de Beatles fanclub ging, etc. Hun werk sprong er voor mij blijkbaar al vroeg uit tussen alle jaren 60 liedjes, die mijn vader als voormalig DJ ieder weekend draaide. Vanaf mijn 15e waaierde die Beatles interesse eraf, wat past bij die leeftijd. Muziek minded bleef ik, zeker in de jaren 90 bij de grote opkomst van alternatieve gitaarbands. Ook wij speelden in onze band Cortege du Sage (klik hier) eigengereide eigen muziek. Het decennium daarna kwam de interesse in The Beatles langzaam terug. Als ze bij een radio optreden met onze liedjesband Bojev (klik hier) aan me vroegen waar de inspiratie voor de eigen liedjes vandaan kwam, zei ik primair: 'The Beatles'. Geen band drukte immers zo'n allesbepalende stempel op de muziekgeschiedenis. Alhoewel het spelen van covers aan mij niet is besteed, is er 1 uitzondering ... zo verzorgde ik vorig jaar samen met Leon en Corina de inspiratiesessie 'Innovatie & The Beatles' (klik hier).


Nu zijn er in Nederland een aantal zich in de wereld onderscheidende Beatles freaks, zelf professionele muzikanten. Zij vormden enkele jaren geleden 'The Analogues' (klik hier) en stelden zich tot doel om de albums uit de studiojaren (1966 - 1969) integraal live te spelen. Albums die The Beatles door het innovatieve studiowerk zelf nooit live speelden. Ze wilden ze niet gewoon naspelen, maar exact met ieder nootje en effect geanalyseerd, inclusief alle originele instrumenten. Het werd/is een groot succes, met als voorlopig hoogtepunt hun optreden afgelopen vrijdag in de tuin van Paleis Soestdijk. Natuurlijk waren wij getuige van deze indrukwekkende uitverkochte Royal Park performance. Het werd voor ons een 2 generaties concert, zoons & vaders samen op pad, waarmee maar weer bewezen is dat de muziek van the Beatles generaties overstijgt.



Voor de indrukwekkende Analogues documentaire over hun voorbereiding op het album Sgt Peppers: klik hier (dit als toonbeeld van perfectionisme, bevlogenheid en doorzettingsvermogen).

Nagekomen bericht:
Bovenstaande foto met de 3 zonen en hun vaders liet ik recent aan een groepje collega's zien. Op de vraag: 'wie van deze 3 is mijn vader' gaf niemand het juiste antwoord. Het is duidelijk en dat wisten we natuurlijk al: we hebben innerlijk meer overeenkomsten dan uiterlijk.