vrijdag 30 juni 2023

Ode aan mijn vader Jan van Gelder

Hij ligt aan de oorsprong van mijn zijn. Ik draag daarom een stuk 'hem' in mij. Met overeenkomsten en verschillen, vanuit ontwikkelde eigenheid. Mijn vader was mijn wegbereider, in de erfopvolging van mens tot mens. De licht/donker contrasten van het leven waren hem bekend, vanuit moeilijke perioden én diepe vreugden. Hij was graag buiten, zowel buiten in de zon als waar het zijn innerlijk betrof. 

Hij vond een lieve, optimistische vrouw die hem goed aanvulde en aanvoelde. Zij waren een hecht stel vanuit dat samen gevonden evenwicht; mijn ouders. Zo halverwege zijn leven vernieuwde hij z'n innerlijke basis. Hij werd een geïnteresseerde gesprekspartner voor velen. Geestelijke waarden streefde hij na en droeg die naar hen uit. Die gaven zette hij in vanuit zijn geloof. Behulpzaam als hij was, hielp hij ook mij veel en snel. 

Toegewijd was hij aan z'n gezin en daarbij altijd al een serieuze, harde werker. Hij hield van vaste waarden, structuur, houvast en overzicht. Die hij toepaste in zijn baan, als betrouwbare cijferman. Mijn vader leefde zijn leven in verbinding, dankbaar voor vriendschappen, vele al decennia oud. Ook zijn grote passie voor muziek stamde uit zijn jeugd, als diep gewortelde identiteit vol beeld en geluid.

De werking van zijn en mijn geest kende grote overeenkomsten. Beelden van belevenissen lang geleden haalde ook hij nog zo voor de geest, alsof ze de dag ervoor pas plaatsvonden. Als ik aan een liedje denk, dan hoor ik dat direct in volle orkestratie in mijn hoofd, net als hij. 's Avonds inslapen gebeurde ook bij hem altijd vol beelden. Zijn sterke gevoeligheid verbindt ons met God, onze liefhebbende Vader vanuit oer-oud verbond.

75 jaar oud werd hij. Vanaf z'n 25ste was hij vader. Zijn 50 jaar ouderschap vierde hij muzikaal. Aan het einde van die feestavond, 3 juni deze maand, groetten we elkaar enthousiast: 'bedankt hè, het was echt heel gaaf'. Onze laatste woorden hier. Diep van binnen was hij een enorm rijk man, die kon genieten van kleine dingen. 

Hij die graag vasthield aan het bekende stierf 6 juni echter onverwacht plotseling en snel. Als zijn zoon schuif ik nu naar voren, in die doorlopende opvolging van generaties. Onze verbinding blijft en kan zelfs sterker worden, juist nu hij hier niet meer is en die verbinding dieper in het gevoel ligt. Hij lag aan mijn basis en ik draag een stuk 'hem' in mij. Daar ben ik 100% dankbaar voor. 

zondag 25 juni 2023

Hans Versfelt: recente werken

 

Opnieuw hier een verzameling met recente werken van de Nederlandse impressionist Hans Versfelt. Via zijn eigen Blog (klik hier) deelt hij regelmatig zijn nieuwste schilderijen, die hij vaak plein air schildert. Hans is naar mijn mening één van de beste hedendaagse impressionisten, maar oordeel zelf. Van harte aanbevolen: helemaal onderaan vind je de linkjes naar mijn eerdere posts met zijn werken. 



    
















Eerdere Hans Versfelt posts op deze Blog:

Nederlandse Impressionist (2015): klik hier
Nieuwe schilderijen (2016): klik hier.
Plenair en/of in het atelier (2016): klik hier
Nieuwe schilderijen (2016): klik hier.
Zuiderkerk, toen en nu (2016): klik hier.
Irissen aan de waterkant (2016): klik hier.
Waaruit de zomer spreekt (2016): klik hier.
Zwemmers aan de waterkant (2016): klik hier.
De snelheid (2016): klik hier.
Zomer (2017): klik hier.
Kinderen in hun omgeving (2017): klik hier.
Portretten (2017): klik hier
Sneeuw (2017): klik hier.
Expo, Den Haag (2017): klik hier.
Opnieuw Hans Versfelt (2017): klik hier.
Serie met Koeien (2017): klik hier.
Kampen, serie (2017): klik hier.
Het licht van de zomer (2017): klik hier.
Kinderen in hun omgeving (2017): klik hier.
Landschap & Industrie (2017): klik hier.
Het gebied rondom Westland (2017): klik hier.
Dordrecht (2017): klik hier.
Verzamelde werken (2018): klik hier.
In Italië (2019): klik hier.
Nieuw werk (2019): klik hier
Recente werken (2020): klik hier.
Leliegracht met zon (2020): klik hier.
Nieuw werk Domburg (2021): klik hier.