maandag 3 juni 2019

Waterlelies onder Monet schilderij Gemeentemuseum


Mooi bericht vandaag in de pers over het blauwe regen schilderij van het Haagse Gemeentemuseum, dat op dit moment gerestaureerd wordt. Bij het maken van een röntgenfoto blijkt er namelijk een waterlelies schilderij onder te zitten. Er zijn geen schilderijen van Monet bekend, waarbij hij over een eerdere voorstelling heen schilderde. In zijn late jaren schilderde Monet honderden schilderijen met waterlelies en er slechts zeven met een blauwe regen. Dit in 1961 aangekochte schilderij is één van de topstukken van het Gemeentemuseum in Den Haag, waar dit najaar een uitgebreide Monet tentoonstelling plaats gaat vinden.

Na het overlijden van Monet in 1926 raakten een heel aantal werken die in zijn atelier waren blijven staan in de vergetelheid. Waaronder dit blauwe regen schilderij. Tijdens de 2e wereldoorlog stonden de schilderijen er nog en door glasschade door gevechten in de buurt, raakte het spieraam van het schilderij beschadigd. Toen het Gemeentemuseum in Den Haag in 1952 een tentoonstelling organiseerde over het late werk van Monet was daar nog weinig belangstelling voor. Pas later dat decennium kwam de belangstelling terug en stegen de prijzen. Kortom, weer een mooi artikel over Monet. Je vindt het betreffende artikel hier

zondag 2 juni 2019

Joaquin Sorolla: Strandtaferelen


Het is natuurlijk niet de eerste keer, dat ik de Valencia strandtaferelen van Joaquin Sorolla op deze Blog toon. Ik ben er groot fan van en gelukkig niet de enige. Sorolla werd er bij leven rond de eeuwwisseling (dus rond 1900) al wereldberoemd mee. En dat is hij onder de liefhebbers van schilderkunst nog steeds. Zie hierbij ook de link over ons bezoek aan het Sorolla museum in Madrid begin vorig jaar: klik hier.








Voor een eerdere post met 8 andere Sorolla strandtaferelen: klik hier.