zaterdag 19 oktober 2019

Monet nu in Kunstmuseum Den Haag

Aanrader: Tuinen van Verbeelding docu van het Kunstmuseum

Ze zijn er jaren mee bezig geweest in Den Haag om de Monet tentoonstelling 'Tuinen van Verbeelding' afgelopen week te kunnen openen. Een tentoonstelling van internationale allure met 40 van zijn Giverny watertuin schilderijen. Een tentoonstelling die elk museum in de wereld wel zou willen hebben, vanuit artistiek-, publicitair- en bezoekersoogpunt. Het lukte Kunstmuseum Den Haag (voorheen 'Gemeentemuseum Den Haag') om deze tentoonstelling te organiseren, waar 39 bruiklenen uit de hele wereld aan ten pas komen. Ze bezitten zelf namelijk één Monet blauwe regen: klik hier.

Het was namelijk ditzelfde Haagse museum dat in 1952 een vergelijkbare expositie organiseerde. Dat waren andere tijden in de kunstwereld. Monet was eind 19e eeuw de grote vernieuwer vanuit het impressionisme geweest. Na het impressionisme volgden de vernieuwende kunststromingen elkaar in hoog tempo op. In de jaren dat Monet in Giverny zijn waterlelie schilderijen maakte, was zijn kunst al 'ingehaald' door allerhande vernieuwingen. Na zijn dood in 1926 bleef een groot deel van zijn tuinschilderijen decennialang onaangeroerd in zijn atelier in Giverny staan. Toen er tijdens de 2e wereldoorlog bij Giverny werd gevochten, beschadigden glasscherven meerdere van die doeken.

Niet verwonderlijk dus, dat de kunstcritici in 1952 nogal lauw reageerden op de tentoonstelling in het Gemeentemuseum. Monet was uit de tijd, zijn schilderijen een echo uit het verleden. Toch kwam rond die tijd ook de omslag. Die werken van Claude Monet werden alsnog wereldberoemd, zijn waterlelies zijn handelsmerk. Juist omdat het Gemeentemuseum er zo vroeg bij was, is hen nu deze tentoonstelling gegund. Ze hebben er hard voor gewerkt en in alle media was er deze week over te lezen. Groots visitekaart van Claude Monet, één van de grootste schilders aller tijden: gaat dat zien!



Vlog van Lisa Koetsenruijter voor de Volkskrant