vrijdag 5 mei 2017

De bekende vrienden van John Peter Russell

John Peter Russell, zelfportret (ca. 1886 - 7)

Het verhaal rond John Peter Russell laat zich lezen als een spannend jongensboek, zeker voor wie interesse heeft in het kunstleven in Parijs vanaf 1886. Met nu wereldberoemde vrienden als Van Gogh, Monet, Renoir, Sisley, Rodin en Matisse is zijn eigen naam voor het grote publiek onbekend gebleven. John Peter Russell (1858 - 1930) werd geboren in Sydney, Australië. Als oudste zoon was hij voorbestemd om het productiebedrijf van zijn vader te gaan leiden. Toen zijn vader echter vroeg overleed, werd het bedrijf verkocht en waren de kinderen in één klap schatrijk. John Peter volgde zijn hart en ging zich bekwamen in de schilderkunst, eerst in London, erna in Parijs.

John Peter Russell, Vincent van Gogh (1886) 

In Parijs werd Vincent van Gogh in 1886 zijn mede-student. Ze bleven ook die jaren erna bevriend. Beiden werden aangetrokken door het impressionisme, het nieuwe schilderen van dat moment. Vincent was enthousiast over de werken van Russell. Het was John Peter Russell op zijn beurt, die het eerste portret van Vincent van Gogh schilderde. Dit portret hangt nu onderdeel in het Van Gogh museum in Amsterdam.

John Peter Russell, Belle Ile en mer (1898)

John Peter Russell was toevalligerwijs dezelfde periode in 1886 op het Franse eiland Belle Ille, toen Claude Monet er schilderde. Aan die maanden wijdde ik onlangs een post op deze Blog: klik hier. Hij zag Monet er aan het werk en was onder de indruk. John Peter liet op Belle Ile een huis bouwen en bleef er gedurende twee decennia vergelijkbare onderwerpen schilderen als Monet had gedaan. Naast Monet was hij ook bevriend met Renoir en Sisley. In 1887 was John Peter in het plaatsje Moret-sur-Long, waar ook Alfred Sisley (klik hier) woonde. Hij legde er Sisley's vrouw op het doek vast: zie het schilderij hier direct onder.

Madame Sisley on the Banks of the Loing at Moret (1887)

Een andere bekende naam in zijn vriendenkring die niet mag ontbreken, is die van Auguste Rodin, de beroemde beeldhouder (klik hier voor mijn eerdere post over Rodin). John Peter trouwde met de Italiaanse Marianne, een model van Rodin (klik hier). John Peter was een verdienstelijk schilder, die artistiek werd gewaardeerd door collega kunstenaars. Zijn kleurexperimenten ontwikkelden zich in de 1890's meer expressief. Omdat hij zich door zijn rijkdom niet hoefde te bekommeren om het moeten verkopen van zijn werken, exposeerde hij nauwelijks. Dit is zeker ook een reden dat hij niet bekender is geworden dan hij is. Wat er ook niet aan bijdraagt, is het feit dat hij in 1908 na de plotselinge dood van zijn vrouw - vol verdriet - een groot deel van zijn eigen oeuvre vernietigde. En daarbij ook: zijn artistieke talent was niet zo buitengewoon groot en vernieuwend als die van zijn vrienden.

Dr. Will Maloney (1887)

Toch is de naam van John Peter Russell tegenwoordig weer wat bekender aan het worden; zo was hij één van de vier schilders, waaraan recent de tentoonstelling 'Australian Impressionists' in the National Gallery in London werd gewijd (klik hier voor het youtube filmpje over hem van dit museum). Ik berichtte op deze Blog al uitgebreid over één van die anderen: de getalenteerde Arthur Streeton (klik hier). John Peter hield die Australische impressionisten via brieven op de hoogte van de artistieke ontwikkelingen in Frankrijk. Zo nam Will Maloney het (hier bovenstaande) schilderij dat John Peter in 1887 van hem maakte, mee terug naar Australië. Het liet zijn kunstvrienden aldaar zo gelijk zijn progressie en aangepaste stijl zien.

John Peter was het ook, die Henri Matisse in 1896 op Belle Ile de kleurenleer van de impressionisten bijbracht. Ook liet hij Matisse kennis maken met werken van (de 6 jaar daarvoor overleden) Vincent van Gogh. Matisse kreeg zelfs één van de twaalf schilderijen, die John Peter eerder van Vincent van Gogh kreeg. Matisse veranderde zijn stijl erdoor en zou een leidende figuur worden in de ontwikkeling van de moderne kunst aan het begin van de 20ste eeuw. Op latere leeftijd (in 1921) ging John Peter weer in Sydney wonen, waar hij 9 jaar later stierf. Hieronder vind je een aantal van de werken die John Peter - geïnspireerd door Monet - maakte van Antibes en Belle Ile.

 In the morning, Alpes Maritimes form Antibes (1891)
 Belle Ile en Mer (1904)
 La Pointe de Morestil par mer calme (1901)
 Roche Guibel (1904)
Coucher du soleil sur Morestil: klik hier voor toelichting
An image of a storm, Belle Ile

woensdag 3 mei 2017

Hans Versfelt, Dordrecht

Dordrecht in tegenlicht

Vandaag was ik in Dordrecht en dacht er aan het recente schilderij dat Hans Versfelt afgelopen maandag via z'n blog publiceerde: klik hier. Je vindt dit schilderij van Dordrecht aan de Merwede ook hierboven. Hans legt als hedendaagse impressionist hier het tegenlicht boven Dordrecht vast. Dat moet hij op dat moment snel doen, want zo'n beeld is ter plaatse maar kort zichtbaar. Wat mij betreft zeer geslaagd; een krachtige impressie in compositie en lichtwerking. Dat hoge niveau haalde hij ook twee jaar geleden met een schilderij vanuit hetzelfde standpunt (zie hieronder). Daar weer onder vind je een aantal andere werken die hij de afgelopen jaren in Dordrecht maakte.

Dordrecht vanaf Papendrecht (2015)
 Kerk Dordrecht in namiddag (2015)
 Dordrecht met wolkenlucht (2012)
 Dordrecht met sneeuw en zon (2012)

Kade Dordrecht (2014)
Dordrecht ophaalbrug (2011)

Brug Dordrecht (2015)