vrijdag 9 maart 2018

Bezoek Madrid: Sorolla Museum



Ik schreef het al in een 'post' van april 2015 (klik hier) dat Madrid en specifiek het Sorolla Museum op de wensenlijst stonden. Die wens werd vorige week ingelost. We waren een aantal dagen in Madrid en bezochten er uiteraard 'Museo Sorolla' (klik hier). Joaquin Sorolla was de grote Spaanse impressionist. Bij leven werd hij niet eens direct geassocieerd met de Franse Impressionisten, tegenwoordig wel. In ieder geval werd ook hij door hen geïnspireerd. Groots en prominent portrettist, tegenwoordig vooral bekend en geliefd om zijn schilderijen met strandtaferelen. Net als Claude Monet op latere leeftijd internationaal enorm succesvol, zeker ook in Amerika. Daar waar Monet excelleerde in het vastleggen van landschap en natuur, deed Sorolla dat bij de mens. De opkomst van de fotografie inspireerde Sorolla naar compositie. Kijk maar eens naar onderstaand schilderij 'Swimmers, Javéa' uit 1905, dat eruit ziet als een snapshot, met figuren deels buiten beeld.

Dankzij zijn succes was hij in staat om in centrum Madrid een kapitale stadsvilla te laten bouwen, inclusief ruim atelier en prachtige tuin. Kort na zijn overlijden in 1923 kwamen zijn vrouw en kinderen overeen zijn artistieke nalatenschap en villa aan de Spaanse staat te doen toekomen. Op voorwaarde dat het een museum zou worden ter ere van zijn werk. Zo ontstond 'Museo Sorolla' en zo ziet het er nog steeds uit. Een unieke bestendiging van huis, leven en werken van deze grootse Spaanse kunstenaar van het licht. De door ons in het museum gemaakte foto's vind je hieronder, steeds geflankeerd door één van de schilderijen op die foto.

The Horse Bath (1909)

Siesta (1911) 
  
  
  
 After Bathing, Valencia (1909)

The Pink Robe, After the Bath (1916)

After Bathing (1915)

 Strolling along the seashore (1909)
  
Swimmers, Javéa (1905)  


Tijdelijke expo: Sorolla Y La Moda
En de liefhebber van het werk van Joaquin Sorolla viel in Madrid met z'n neus in de boter, vanwege de lopende tentoonstelling Sorolla Y La Moda. Een deel van deze expositie was in Museo Sorolla, een nog groter deel in Museo Thijssen-Bornemisza (klik hier). Vanuit de hele wereld zijn er bruiklenen vanuit musea en particuliere collecties bij elkaar gebracht, waarmee het modebeeld werd gevolgd aan de hand van schilderijen van Sorolla. Vergelijkbare jurken werden erbij gezocht.
  
  
  

  
Sorolla in het Prado Museum
Het kon niet op; ook het beroemde Prado Museum in Madrid bleek een aantal werken van Sorolla in de collectie te hebben, waaronder onderstaand grote werk 'Kinderen op het strand' uit 1910.