zondag 12 maart 2017

Bezoek aan Van Gogh museum


De jongens hebben deze weken project op school over Vincent van Gogh. Daarom bezochten we vandaag het Van Gogh Museum. Prachtig opgezet museum met internationale allure. Enorm druk ook. Met de werken van Van Gogh heb ik altijd een wat dubbele relatie, een soort haat-liefde verhouding. Ik zie krachtige werken; enorm vernieuwend destijds, krachtig kleurgebruik, sterk gevoel voor compositie. Gevoelsmatig had ik nooit de echte klik, wat zeker te maken kan hebben met de strijd die ik erin voel. De strijd van de getroebleerde, hyperactieve geest en grensverleggende persoon die ze maakte. Hoe het ook zij, het was een prettig bezoekje aan dit museum, dat - hoe toevallig - voor het eerst open ging op mijn geboortedag (klik hier). En de jongens gingen met mooie posters voor hun project naar huis.

Bos met kreupelhout (1887)

Wat zeker bijgedragen heeft aan de bekendheid van Van Gogh is zijn bijzondere levenswandel, zijn gedreven zoektocht, die ook uit de vele bewaarde brieven spreekt. Je kunt je erdoor als het ware altijd wel met een deel van zijn zoektocht vereenzelvigen. Wat ik zelf met hem deel? Zijn gedrevenheid en zijn grote liefde voor de werken van de impressionisten. In 1888 waren er nog steeds geen werken van de impressionisten in Nederland te zien geweest. Vincent van Gogh wilde daar met zijn broer Theo verandering in brengen. Ze wisten de Haagse kunsthandelaar Tersteeg te interesseren. Zo kwamen er 10 werken naar Nederland van onder andere Monet, Pissarro en Sisley. Vincent was hoopvol, maar de werken werden na 2 maanden als onverkoopbaar teruggestuurd. De kunst werd niet begrepen, ook niet door de schilders van de Haagse School. Aan Vincent lag het in ieder geval niet. Ook zijn eigen kunst, waarin hij nieuwe wegen bewandelde in doorontwikkelde stijl, bleef in eerste instantie onverkoopbaar. 

Monet en Caillebotte in het Van Gogh museum:
Twee schilderijen in het Van Gogh museum waarmee ik wel dat 'hoera-gevoel' had, vind je hierna.


1. Claude Monet: 'Tulpenvelden en molens bij Rijnsburg' (1886). Over dit verblijf en de andere drie werken die hij toen schilderde, postte is al eens een bericht op deze Blog: klik hier.


2. Gustave Caillebotte: 'Uitzicht vanaf een balkon' (1880). Dit schilderij is onderdeel van de reeks die Caillebotte rond 1880 in Parijs maakte. Ik wijdde er eerder deze 'post' aan: klik hier.