zondag 13 januari 2019

Kunst en wie je bent ...

Claude Monet, huis van de visser in Varengeville (klik hier)

'Toon mij uw boekenkast en ik zeg u wie u bent', luidt het gezegde. Dat geldt natuurlijk ook voor andere kunsten, zoals schilderkunst. Het zegt veel over jezelf dat je de ene kunststroming enorm waardeert en een andere helemaal niet. Zonder er al teveel keukentafel-psychologie van te willen maken, hangt Impressionisme zeker samen met wie ik ben, mijn drive en kijk op het leven.

Impressionisme heeft te maken met 'snelheid', het beeld onder tijdsdruk zo goed mogelijk vangen. Dit vraagt intensiteit (klik hier); het verwerken van veel in korte tijd. Het is het juiste beeld vangen op het juiste moment en in het juiste licht. Impressionisme heeft voor mij dan ook alles te maken met dat licht, optimisme en kleur. Die combinatie dus van warme kleuren, helder licht, opbouw en ontwikkeling, zonder dat het ooit uitgekristalliseerd is. Ik ben een 'lente-man', schreef ik al eens op deze Blog (zie hier) en dat hangt ermee samen. Mooie innerlijke overtuiging: er breken altijd tijden van nieuwe groei aan (klik hier). Je kunt deze opstelling zelfs vertalen naar het Godsbeleven: ook dat is voor mij het meest verbonden met het heldere licht en de groeikracht van de lente.

De ontwikkeling van het Impressionisme staat voor mij voor de grote innerlijke wil om steeds te vernieuwen en ontwikkelen. Niet zonder opgaven, zeker niet! (klik hier). Wel vanuit het blijvende basisgevoel van 'the best is yet to come' (klik hier).

Hierbij drie van mijn favoriete schilderijen. Ze kennen alle drie de toepassing van de complementaire kleuren oranje en blauw, voor het vergroten van het contrast en de zeggenschap van de compositie.

Alfred Sisley, Loing canal at Saint Mammes (1885) klik hier 

Pierre Auguste Renoir, the Seine at Asnieres (1879) klik hier